Käynnille tulossa

Tähän olemme keränneet tietoa ihan tavallisista asioista ennen klinikkakäyntiä tai ajan varaamista.

Olet aina tervetullut meidän klinikoille tutustumaan ympäristöön. Tämä on hyvä tapa edesauttaa mahdollista "lääkärikauhua" lemmikilläsi. Voit esimerkiksi tuoda koirasi / kissasi puntarille ilman ajanvarausta.

Tämä on maksutonta.

 

Rokotus

Koirien rokotus

Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti koirat on rokotettava parvoa, hepatiittia, penikkatautia, kennelyskää ja raivotautia vastaan. Koira rokotetaan 12 viikon iässä ja uudelleen 16 viikon iässä. Tehoste annetaaan vuoden kuluttua ja sen jälkeen vuoden – kolmen vuoden välein, rokotteesta riippuen. Kennelyskärokote on uusittava vuosittain.

 

Kissojen rokotus

Kissojen kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet kissaruttoa ja kissainfluenssa vastaan. Matkustavat kissat tulee myös rokottaa raivotautia vastaan. Kissan pennut rokotetaan jo kahdeksan yhdeksän viikon iässä, sen jälkeen tehoste kahdentoista – kuudentoista viikon iässä. Vuoden kuluttua ennetaan vielä yksi tehoste ja sen jälkeen vuoden – kolmen vuoden välein rokotteesta riippuen.

 

Hevosten rokotukset

Hevoset rokotetaan hevosinfluenssaa ja jäykkäkouristusta vastaan. Varsat rokotetaan ensimmäisen kerran kuuden kuukauden iässä ja tehoste annetaan 21-92 vuorokauden kuluessa. Kolmas rokote annetaan viimeistään seitsemän kuukauden kuluessa toisesta, sen jälkeen vuosittain. Huomaa, että kansainväliset rokotusvaatimukset voivat poiketa kansallisista. Tarkasta asia eläinlääkäriltäsi.

 

Ulostenäyte

Madotustarpeen arvioimiseksi on ulostenäytteen otto tarpeen. Osittain tarpeellisen madotuksen suunnittelemiseksi, osittain siksi ettei eläintäsi lääkittäisi turhaan. Losvikan laboratoriossa on kaikki tarpeellinen varustus näytteiden analysoimiseksi, joten saat vastaukset nopeasti.

Näin ulostenäyte jätetään analysoitavaksi:

- Kerää n. 5 g ( 1 rkl) ulostetta kahden päivän ajan puhtaaseen itsestäänsulkeutuvaan muosvipussiin, jota sitten säilytät hyvin suljettuna jääkaapissa.

- Ota yhteys vastaanottoomme (06-7220800) ja ilmoita, että haluat jättää näytteen analysoitavaksi.

- Liitä mukaan tarkat tiedot eläimestä: nimi, ikä, mahdolliset ulkomaan matkat sekä aikaisemmat madotukset.

 

Näytteet ja toimenpiteet

Virtsanäyte

Virtsanäytteen tulee analysoitaessa olla ehdottoman tuore. Jo puolen tunnin viive saattaa tuottaa epäluotettavia tuloksia. Näyte tutkitaan mieluiten aamuvirtsasta. Mahdollisimman tarkan tuloksen saamiseksi suosittelemme, että näyte otetaan klinikalla punktoimalla tai katetroimalla.

 

Leikkaus – näin valmistaudutte

Leikkausta edeltävien päivien aikainen valmistautumisen on tärkeää. Muista nämä:

- Eläin ei saa syödä 10-12 tuntia ennen leikkausta, mutta vettä saa juoda.

- Pese potilaas kaksi päivää ennen toimenpidettä tulehdusriskin pienentämiseksi.

- Kerro henkilökunnalle mikäli eläimelläsi on muita terveysongelmia, jotka eivät liity leikkaukseen, mutta voivat mahdollisesti vaikuttaa lääkitykseen tai narkoosiin.

- Kerro myös mikäli eläimelläsi on jokin jatkuva lääkitys.