Neuvoja ja ohjeita

Täältä löydät hoito-ohjeita sekä tietoa jalostuksesta, steriloinnista ja kastroinnista.

 

Hammashoito ja suun hygienia

Koirien ja kissojen hampaiden hoito on erittäin tärkeää ja helppo tapa turvata eläimesi terveys. Suun sairaudet voivat johtaa sisäelinten, kuten sydämen, maksan ja munuaisten vakaviin ongelmiin. Pahan hajuinen hengitys on aina merkki suussa olevasta tulehduksesta, joka tulee hoitaa.

Eläin voi myös sairastua parodontiittiin, suussa olevan pehmyt – ja luukudoksen tulehdukseen joka johtaa hampaiden irtoamiseen ja leukaluun katoamiseen. Sairaus aiheutuu plakista ja, varsinkin ientaskuissa olevista bakteereista.

 

Mikään hoito tai toimenpide ei korvaa säännöllistä hampaiden harjausta.

Vinkkejä:

– Jotta hampaiden harjaamisesta tulisi mukava kokemus, aloita esimerkiksi levittämällä maksapasteijaa hammasharjaan.

– Älä koskaan käytä ihmisille tarkoitettua hammastahnaa, sillä ksylitoli on eläimille myrkyllistä.

– Puruluut ja kaikki mekaaninen puhdistus on näyttänyt  ehkäisevän plakin ja hammaskiven muodostumista.

– Säännöllinen hammashoit eläilääkärillä on ehdottomasti suositeltavaa

 

Punkit, terveysriski

Punkit levittävät borrelioosia ja anaplasmoosia. Nämä taudit ovat terveysriski myös ihmisille. Tavallisimmat oireet ovat väsymys ja kuume. Nämä oireet voivat olla vaikeita huomata eläimellä.

Punkkisuojia lötyy iholle levitettävänä valmisteena, kaulapantana ja tabletteina. Kysy eläimellesi sopivinta vaihtoehtoa meiltä.

Muista, että punkkikausi voi olla pitkä! Punkit heräävät jo aikaisin keväällä ja niitä saataa esiintyä vielä muöhään syksyllä.

 

Kyyn purema

Kyyn purema vaatii aina kiireellistä hoitoa. Kaikki puremat eivät sisällä myrkkyä, mutta koska purema-alueelle usein kehittyy voimakasta tulehdusta ja turvotusta hoitoon on hakeuduttava nopeasti.

Jos yy on purrut eläintäsi:

– Vie eläin mahdollisimman nopeasti eläinlääkärille.

– Pidä eläin mahdollisimman aloillaan. Myrkky leviää nopeammin jos koira tai kissa pääsee liikkumaan.

– Älä anna kortisonia (esim. kyy-pakkaus) ilman eläinlääkärin ohjeita.

 

Eläimen kanssa matkalla

Matkustaessasi ulkomaille lemmikkisi kanssa seuraavat seikat on oltava kunnossa:

– Tunnistemerkintä.

– EU-passi.

– Voimassaoleva raivotauti rokotus.

– Eri maissa saattaa olla eri säännöt eläinten maahan tuontiin. Tarkempaa tietoa löytyy www.evira.fi.

– Myös lentoyhtiöiden säännöt voivat vaihdella. Tarkasta lentoyhtiösi säännöt hyvissä ajoin!

 

Sterilointi ja kastrointi

Narttujen sterilointi

Mikäli et ole ajatellut pentujen hankkimista suosittelemme narttusi sterilointia. Steriloidulla nartulla on pienempi riski saada kasvaimia ja myös kohdun tulehdusriskit häviävät. Sterilointi voidaan tehdä milloin vain nartun tultua sukukypsäksi, mielellään kun sillä on ollut yksi – kolme juoksua.

Sterilointi tehdään aina täydessä inhalaatioanestesiassa. Narkoosia valvoo aina anestesiahoitaja, joka tarkkailee potilaan unen syvyyttä, pulssia ja hapetusta. Toimenpiteen aikana koira saa vahvaa kipulääkettä suonen sisäisesti. Toimenpiteen jälkeen koira jää klinikalle muutamaksi tunniksi, kunnes se on täysin herännyt nukutuksesta.

Saatte kipulääkettä mukaanne kotiin. Haava tulee pitää puhtaana ja kuivana eikä koira saa missään tapauksessa päästä nuolemaan tai raapimaan haavaa. Tämä ehkäistään yksinkertaisimmin kaulusta tai vartalosukkaa käyttämällä. Toipilasaika kestää n. kaksi viikkoa, jonka aikana koiraa ulkoilutetaan rauhallisesti kytkettynä.

 

Uroskoiran kastrointi

Uroskoira voidaan kastroida joko kemiallisesti tai kirurgisesti seitsemän kahdeksankuisesta.

Kemiallisessa kastroinnissa koiran ihon alle laitetaan implantti. Teho säilyy puoli vuotta . Tämä keino on varteenotettava vaihtoehto mikäli narkoosia pidetään liian vaarallisena tai silloin kun harkitaan kirurgisen kastroinnin tekemistä, mutta halutaan ensin nähdä miten kastrointi vaikuttaa koiran luonteeseen.

Dopingsääntöjen vuoksi kemiallinen kastrointi ei sovellu kilpaileville- eikä näyttelykoirille. Sperman laatua ei voida taata kemiallisen kastroinnin jälkeen, vaikka implantin teho lakkaa.

Kirurginen kastraatio tehdään aina täydessä narkoosissa, jota anestesiahoitaja valvoo. Koiralle annetaan toimenpiteen aikana kipulääkettä suonensisäisesti ja se saa jäädä klinikalle kunnes on täysin herännyt. Siihen voi mennä muutama tunti.

Kotiin lähtiessänne saatte särkylääkkeitä mukaan muutamaksi päiväksi. Kauluria suositellaan n. kahden viikon ajan, jottei koira pääse nuolemaan tai raapimaan haavaa.

Muista, että kastroidun uroksen energiantarve on huomattavasti pienempi kuin kastroimattoman!

 

Tyttökissan sterilointi

Ei-toivottujen tiineyksien välttämiseksi tyttökissat tulisi ehdottomasti steriloida mielummin kuin käyttää ehkäisy-pillereitä. Ehkäisypillereiden käyttöön liittyy suuria terveysriskejä. Kissat voidaan steriloida n. kuuden kuukauden ikäisestä lähtien jos se on ikäisekseen normaalisti kehittynyt.

Sterilointi thedään aina täydessä narkoosissa, jota valvoo anestesiahoitaja. Leikkaushaava on n. kaksi cm pitkä. Leikkauksen jälkeen kissa jää klinikan heräämöön muutamaksi tunniksi. Kotiin saatte mukaanne kipulääkkeitä ja suosittelemme joko kaulurin tai vartalosukan käyttöä muutaman päivän ajan.

 

Uroskissojen kastraatio

Kissat voidaan samoin kuin koiratkin, kastroida kemiallisesti, mutta kirurginen kastrointi on selvästi yleisempää. Kissa rauhoitetaan ja se saa samanaikasesti sekä paikallispuudutuksen että kipulääkettä ennen toimenpidettä sekä toimenpiteen  jälkeen.

Kastroidun kollikissan energian tarve on pienempi kun kastroimattoman. Se on hyvä muistaa ruokinnassa, koska kastroidun poikakissan väärä ruokinta voi helposti johtaa virtsakivien
muodostumiseen. Kysy meiltä kastroidun kollikissan ruokinnasta!

 

Jyrsijöiden kastrointi

Marsut, chinchillat, kanit, rotat ja sen tyyppiset jyrsijät voidaan kastroida ja steriloida. Toimenpide muistuttaa kissoille ja koirille tehtävää toimenpidettä, mutta narkoosi on erilainen.

 

Koirien kiima-aika ja tiineys

Juoksuaika

Nartuilla on kiima-aika kerran tai kaksi vuodessa. Narttu on astumishaluinen yleensä kiiman 8 ja 14 vuorokauden välillä, mutta suuriakin yksilöllisiä eroja esiintyy. Kiima alkaa verisellä vuodolla
emättimestä. Narttu näyttää astumishalukkuutensa jäämällä seisomaan ja viemällä hännän sivulle.

Oikean astumispäivän löytämiseksi suositellaan papa-koetta ja progesteroonitestiä.

 

Tiineys/kantoaika

Koiran keskimääräinen kantoaika on n. 63 päivää, mutta voi vaihdella 56 - 68 päivän välillä. Nartun tiineys koostuu kolmesta n. 21 päivän jaksosta. Ultraäänen avulla sikiötä voidaan löytää kohdussa jo viikolla kolme. Pentujen määrä voidaan varmuudella todeta  röntgentutkimuksella aikaisintaan noin kymmenen päivää ennen laskettua aikaa. Silloin sikiön luusto on mineralisoitunut ja pentujen kallot ja selkärangat on laskettavissa röntgenkuvassa.

 

Synnytys

Ensimmäiset synnytyksen merkit alkavat näkyä paria kolmea päivää ennen synnytystä. Narttu on usein rauhaton, rakentaa pesää ja hakeutuu syrjemmälle rauhaan. Se saattaa myös lopettaa syömisen päivää, paria ennen synnytystä. Nartun ruumiinlämpö laskee usein alle 37,5 asteen puoli - yhtä vuorokautta ennen synnytyksen alkua. Mikäli ruumiinlämpö alkaa nousta on tärkeää ottaa yhteys eläinlääkäriin, koska se on usein merkki siitä ettei kaikki ole kohdallaan.

Yleensä pennut syntyvät puolen tunnin välein. Mikäli aikaa kuluu kolmisen tuntia pentujen välillä on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Yleensä narttu syö istukat jälkikäteen. Istukassa olevat hormoonit auttavat kohtua supistumaan ja stimuloivat maidontuotantoa.

 

Jalostus – Pevisa, mikä se on?

Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma eli Pevisa on Suomen kennelliiton luoma ohjelma, jonka tarkoituksena on edistää terveempien koirien jalostusta.

Koiria, jotka eivät täytä Pevisan vaatimuksia, ei tule käyttää jalostukseen. Suomen Kennelliitolla on rekiströitynä jalostukseen hyväksytyt koirat.

Kaikilla koiraroduilla on erilaiset vaatimukset Pevisa-ohjelmassa. Sen vuoksi eläinlääkärintarkastukset ovat rodusta riippuen erilaisia. Yleensä tehdään mm. lonkka-, kyynärpää-, selkä- ja polvitutukimuksia, silmäpeilauksia ja dna-analyysejä.

Osa tutkimuksista on voimassa vain tietyn ajan joten ne täytyy uusia jonkun ajan kuluttua.

Suomen Kennelliiton kotisivulta löydät lisää tietoa Pevisa-ohjelmasta. Muista, että kaikkien vaadittavien tutkimusten on oltava tehtynä ja Suomen Kennelliiton tarkastamia ennen koiran astutusta!