Tavallisia vaivoja

Ripuli

Kissojen ja koirien akuuttiin ripuliin löytyy monia syitä. Ripulia saattaa aiheutua ruokinnallisista, funktionaalisista, virtaus, bakteeri – tai virusperäisistä syistä.

Akuutin ripulin hoidossa on tärkeintä saada nesteytys korjattua. Ripulipotilaiden tukihoidoksi löytyy useita tuoteita ja niitä voi ostaa klinikoiltamme ilman reseptiä.

Ripulipotilas tarvitsee myös erittäin helposti sulavaa ruokaa ja hiilihydraattien ja proteiinien saantia täytyy kontrolloida. Kaupallisten tuotteiden rinnalla riisi, raejuusto, keitetty kana tai seiti ovat hyviä vaihtoehtoja tähän tarkoitukseen.

Mikäli oireet eivät helpota parissa päivässä tai jos ulosteessa tai oksennuksessa näkyy verta tulee heti ottaa yhteys eläinlääkäriin.

 

Furunkuloosi eli varvasvälitulehdus

Koirien tassut joutuvat joka päivä kosketuksiin kovan, märän tai likaisen alustan kanssa. Sen vuoksi tassujen iho on erityisen altis bakteeritulehduksille. Interdigitaali furunkoloosi on varpaanvälissä esiintyvä ihotulehdus, jossa bakteerin aiheuttama tulehdus tunkeutuu syvälle ihoon ja karvatuppiin saakka. Koiran varpaiden väliin muodostuu paiseita ja se alkaa ontua.

Furunkoloosin syntymistä voi ehkäistä tutkimalla koiran tassut, varsinkin varpaiden välit ja alapuoli, säännöllisesti. Varpaiden välissä oleva iho tulee pitää puhtaana ja kuivana. Talvella, kun tiet suolataan, on tassujen huuhtelu lenkin jälkeen vieläkin tärkeämpää, koska tiesuola ärsyttää ihoa. Tassujen suojaksi löytyy myös suojaavaa tassuvahaa ja ihon vastustuskyvyn vahvistamiseksi suositellaan rasvahappojen omega 3 ja 6 sekä B-vitamiinin lisää ruuan yhteydessä.

Furunkoloosi paranee hitaasti ja saattaa äityä krooniseksi jos sitä ei hoideta oikein ja tarpeeksi aggressiivisesti.

 

Verikorva

Mikäli koiran tai kissan korvaa paisu, täyttyy nesteestä ja tuntuu lämpöiseltä voivat oireet viitata verikorvaan. Verikorva hoidetaan ensisijaisesti paikallisesti tyhjentämällä. Joskus voidaan turvautua leikkaukseen. Verikorvan syntymisen syytä ei tiedetä.

 

Ulkokorvan tulehdus

Korvatulehdukseen johtaa korvakäytävässä tapahtuvat sellaiset muutokset, jotka luovat bakteereille ja hiivasienelle hyvät kasvuolosuhteet. Myös korvapunkit ja allergiat saattavat olla syynä korvan tulehtumiseen.

Tulehtunut korvakäytävä paisuu, alkaa punottaa ja on eritteinen. Potilas ravistelee päätään koska korvaa särkee ja olo on epämukava.

Korvatulehdus tulee aina hoidattaa eläinlääkärillä. Mitä nopeammin koirasi tai kissasi pääsee hoitoon, sitä varmemmin korva saadaan kuntoon. Hoidon jälkeen suositellaan aina kontrollikäyntiä, jotta saadaan varmistettua että kuuri on tehonnut. Mikäli hoito jää vajaaksi voi potilas saada vaikeasti tervehtyviä tulehduksia, joista voi tulla kroonisia.

 

Sisäloiset ja madotukset

Sisäloisia löytyy kaikilta eläimiltä. Ne on usein helppo häätää kunhan tiedetään mikä loinen on kyseessä ja saadaan oikea lääke sen loisen häätämiseksi.

Loistartunnan oireet voivat olla hyvinkin huomaamattomia. Ilman tutkimuksia on kuitenkin mahdoton tehdä päätöksiä lääkityksen tarpeellisuudesta ja sopivan lääkkeen valinnasta. Me analysoimme ulostenäytteet klinikallamme. Lue lisää ulosnäytteen ottamisesta otsikosta Käynnille tulossa. 

Aikuisten eläinten rutiininomaista madotusta ei suositella, koska käytettäviä lääkkeitä vastaan kehittyy resistanssi. Tämä suositus ei koske kasvavia eläimiä. 

Parhaiten loiset pysyvät kurissa pitämällä eläimen ympäristö siistinä. Varsinkin tarhojen ja häkkien huolellinen ja säännöllinen puhdistaminen on tärkeää.