Vanliga åkommor

Diarré

När hundar och katter drabbas av akut diarré kan det ha många olika orsaker. Dessa kan vara nutritionella, funktionella, bakteriella, virella eller flödeshinder.

Vid en akut diarré är vätsketillförsel det viktigaste att korrigera. Det finns flera olika preparat för stödmedicinering av patienter med diarré. Alla dessa finns att köpa vid våra kliniker receptfritt.

En diarrépatient är i behov av mycket lättsmält föda, och bör på ett kontrollerat sätt få tillgång till kolhydrater och proteiner. Ris, grynost, kokt höna eller kokt sej är bra alternativ till kommersiella produkter med samma mål.

Ger symptomen inte med sig under ett par dagar eller om det syns blod i avföring eller uppkastningar ska du genast kontakta veterinär.

 

Hudsjukdomen Furunkulos

Hundars tassar utsätts varje dag för hårt, vått eller smutsigt underlag. Det gör att huden under tassarna är extra mottaglig för bakterieinfektioner. Interdigital furunkolos är en typ av hudinflammation som ofta orsakas av att en bakteriell infektion tränger djupt in i huden och ner i hårsäckarna. Hunden får då bölder mellan tårna och kan börja halta.

Du kan förebygga furunkolos genom att inspektera hundens tassar regelbundet, särskilt mellan tårna och undersidan av tassen. Huden mellan tårna ska hållas torr och ren. På vintern när vägarna saltas är det ännu viktigare att skölja tassarna efter en promenad eftersom vägsaltet irriterar huden. Det finns även tassvax som kan strykas på för att skydda tassarna. För att stärka hudens motståndskraft rekommenderas också tillskott av fettsyrorna omega 3 och 6 samt B-vitamin med maten.

Furunkolos läker långsamt och har en tendens att bli kronisk om den inte behandlas korrekt och tillräckligt aggressivt.

 

Blodöra

Om hundens eller kattens öra blir svullet, vätskefyllt och varmt kan det vara symptom på blodöra. Vid blodöra punkteras och behandlas örat i första hand lokalt. Ibland kan också en operation behövas. Vad som orsakar blodöra är till stor del okänt.

 

Öroninflammation i ytterörat

Öroninflammation orsakas av att miljön inne i örongången förändras så att bakterier och jästsvamp får fäste och kan börja växa. Öronkvalster och allergier är också möjliga grundorsaker till öroninflammation.

En inflammerad örongång blir svullen och röd och det kommer sekret ur örat . Värk och en känsla av obehag gör att patienten ruskar på huvudet.

En öroninflammation bör alltid behandlas hos veterinär. Ju fortare din hund eller katt får behandling, desto större är chansen att öronhälsan återställs. När behandlingen är avslutad rekommenderas alltid ett kontrollprov för att säkerställa att kuren varit tillräcklig. Om behandlingen blir ofullständig finns en risk att patienten drabbas av svårbotade inflammationer som har en tendens att bli kroniska.

 

Inälvsparasiter och avmaskningar

Inälvsparasiter angriper alla djur. Parasiterna är ofta lättbehandlade, förutsatt att man vet vilken parasit det rör sig om och får rätt läkemedel för just den parasiten.

Symptomen av ett parasitangrepp behöver inte alltid vara kraftiga. Utan undersökning är det omöjligt att avgöra om medicinering behövs och vilken typ av medicin som ska användas. På våra kliniker genomför vi analyser av avföringsprov. Läs mer om hur du tar ett avföringsprov under rubriken Inför besöket.

Eftersom resistensutveckling mot de läkemedel som används är ett problem rekommenderas inte rutinmässig avmaskning av vuxna djur. Det gäller dock inte för växande djur.

Parasitangrepp kan förebyggas med en god hygien i djurets omgivning. Främst genom att noggrant och regelbundet städa hagar och burar.